Naturlig rådjursmat för den kalla årstiden

Att stödutfodra minskar djurens lidande

När snötäcket lägger sig över skog och mark framåt vinterhalvåret minskar utbudet av mat drastiskt för våra rådjur. Därför är det viktigt att vi hjälps åt att utfodra dem med näringsriktig rådjursmat, som hjälper dem att klara av de kallaste perioderna. Det finns synpunkter på om man skall eller inte skall utfodra vilda djuren under vinterperioden. Att stödutfodra minskar djurens lidande, men det finns mycket att tänka på innan man börjar stödfodra! 

Vid stödutfodring är det bra att börja tidigt, helst redan under hösten, så inte omställningen av tarm-floran blir för svår för djuren.

 

Välj foder som djuren verkligen uppskattar

Naturligtvis är det viktigt att välja någon form av foder som djuren verkligen uppskattar.
Rådjuren och annat klövvilt älskar spannmålskross, pellets eller annat kraftfoder. De tycker också om knäckebröd, rödbetor och andra rotfrukter, persilja och skivade äpplen. Salt- och Mineralslickstenar för vilt uppskattas och bör läggas ut.
Hösilage eller ensilage med bra näringsvärde och hög proteinhalt är bra foder för dem. Hösilage eller ensilage kan dock väga flera hundra kilo och det kan vara lite besvärligt för en enskild att få en sådan bal på plats. 
Det absolut enklaste är därför att ge dem spannmålskross och/eller pellets och kanske köpa någon form av pelletsautomat, som man kan sätta upp i ett träd åt dem.

Pellets som påminner om näringen från naturen

Hos oss hittar du naturliga rådjursfoder i pelletsform, som påminner om den näring som rådjuren får i sig i naturen. Havrekross och kornkross är också uppskattade spannmål för rådjuren. Viktigt är också  att det finns tillgång till vatten, samt salt- och mineralstenar. 

rådjuren i frihet

Var skall man placera maten till rådjuren?

Rådjuren vill känna sig trygga vid sina matplatser och ha en klar sikt över vad som händer runt i kring dem för att undvika eventuella hot. Placera därför rådjursmaten i högar över ett mindre område där de har möjlighet att fly om de skulle känna sig hotade. Tänk även på att i naturen är det den starkare som går före. Med flera utfodringsplatser en bit ifrån varandra, kan även de svagare individerna få i sig en bit mat. Klokt är ju också att välja en plats där det inte finns grödor man vill ha kvar och sist men inte minst viktigt – långt ifrån vägen för att undvika bilolyckor.

När är det dags att börja stödutfodra?

Börja i tid med utfodringen av vilda djur medan de är i så god status som möjligt. Håll alltid rent från foderrester och försök att få in en daglig rutin på att rengöra matplatsen.

Spannmål

Havrekross eller Kornkross från våra svenska åkrar!

Havrekross uppskattas av rådjuren. Eftersom de har svårt att tugga sönder hel havre, är det lämpligare att ge dem havren krossad! Det gäller ju att de kan tillgodogöra sig maten! 
Havren vi säljer håller en mycket hög kvalité. Havre innehåller många fina hälsofördelar som antioxidanter och fibrer.  Havre innehåller även protein av hög kvalitet. Havren tillför energi i form av stärkelse och fett. Smältbart råprotein ligger på 80 gram/kg, vilket är ett normalt värde för bra havre.

Kornkross ges också till rådjuren. Kornprodukter innehåller nyttiga kolhydrater och fibrer, men har ett lågt fettinnehåll. Korn är faktiskt det spannmål som man började odlas först i Norden, redan för 6 000 år sedan. 

EDEL viltfoder

Svenska Foders Viltfoder

Detta foder kompletterar rådjur samt ren och hjorts naturliga kost. Detta viltfoder innehåller alla viktiga näringsämnen som de vilda djuren behöver samt viktiga mineraler och vitaminer.

viltfoder

Analyserat innehåll:
Vatten 13,0%, Råprotein 10,0%, Energi 9,5MJ, Råfett 5,1%, Växttråd 11,1%, Råaska 7,9%, Kalcium 0,80%, Fosfor 0,50%, Natrium 0,52%

Fodertillsatser, per kg
Vitaminer:
Vitamin A (3a672a) 6000IU, Vitamin D3 (3a671) 2500IU, Vitamin E (all-rac-alfa-tocoferylacetat) (3a700) 50IU.

Spårelement:
Koppar (koppar(II) sulfatpentahydrat) (3b405) 10 mg, Zink (zinkoxid) (3b603) 25mg, Mangan (mangan(IIoxid) (3b502) 13 mg, Jod (dragerat granulat av kalciumjodat, vattenfri) (3b203) 1,4 mg, Kobolt (dragerat granulat av kobolt(II)karbonat (3b304) 0,5 mg, Selen (natriumselenit) (3b801) 0,40 mg

Salt- och Mineralsten behövs!

Salt finns i begränsad mängd i naturen, därför är det väldigt viktigt att ge dem en extra tillsats av salt. Djuren känner själva av sitt saltbehov, därför är det lämpligt att placera stenen, på de ställen dit djuren söker sig för föda. Slickstenarna är tillverkade i Sverige med en speciell högtrycks-metod, vilket gör dem hållbara mot regn. Slickstenarna innehåller bara godkända fodertillsatser och är registrerade hos jordbruksverket.