Vildfågelmat

Vildfågelmat som är rik på fett och näring

På Tungelstaboden hittar du ett brett sortiment av godsaker till de vilda fåglarna med frön, nötter, talgbollar mm – Allt för att vildfåglarna skall överleva våra kalla och kyliga vinterdagar och nätter. Försäljningen av produkterna sker i butiken, vi skickar tyvärr inte våra varor. 

Vad skall vi lägga ut för föda till fåglarna?

Det är viktigt att fågelmaten är rik på fett då fåglarna behöver bygga på sina fettreserver inför kallare dagar och nätter. Fröer, nötter och talgbollar är därför att rekommendera. Jordnötter och skalade solrosfrön är speciellt bra en kall vinter, eftersom fåglarna då inte behöver lägga energi på att skala fröna. Jordnötter och solrosfrön har ett bra och högt fettinnehåll, som ger ett välbehövligt energitillskott. Hampafrön har också ett bra energi och ett högt proteininnehåll. Talgbollen är rik på kolhydrater, men har inte så högt fettinnehåll som man kanske skulle vilja tro.

Kan jag inte lika gärna ge dem lite bröd istället?

Bröd är fattigt på fett och innehåller förhållandevis lite näring. 

När ungefär på säsongen är det dags att sluta mata våra vilda fåglar?

Fåglar bör vi nog mata året om. Under häckningen sommartid utsätter fåglarna sina ungar för stora risker varje gång de lämnar boet. Då kan närheten till föda betyda liv eller död.

Om jag lägger ut fågelmat, har jag hört att det drar till sig möss och råttor. Stämmer det?

Risken är faktiskt liten i trädgården där vi rör oss och låter. Råttor och möss är folkskygga och letar hellre föda där de kan vara mer ifred. Bäst är att inte lägga fodret direkt på marken, utan ha någon lämplig foderautomat.

Var skall man placera maten till fåglarna?

Placera maten så pass högt att fåglarna inte blir ett lätt byte för katter. Foderautomater är bättre eftersom fåglarna inte förorenar maten med sin avföring. Placdera fågelfodret i närheten av buskar om det finns, så fårfåglarna lugn och rol eftersom det finns en chans att gömma sig om det dyker upp faror.

Gäster vid fågelbordet

Titta på videon och upptäck alla fina fåglar vi har i vårt vackra land!

Solrosfrö

Alla fåglar älskar solrosfrön! nja, kanske inte gulsparven ändå! 
Solrosfröna är väldigt proteinrika och innehåller både vitaminer mineraler. Främst är det B- och E-vitaminer. Du kan köpa både oskalade och skalade frön. De svarta solrosfröna som säljs i vissa butiker, är faktiskt billigare och både fetare och godare för fåglarna, men eftersom skalen är rätt så hårda, struntar fåglarna i att lägga sin energi på dem. Har vi en kall vinter, behöver ju fåglarna snabbt få sin mat. Av den anledningen säljer Tungelstaboden endast de strimmiga solrosfröna.

Skalade solrosfrön

Jordnötter

Jordnötter är en bra energikälla för de vilda fåglarna och lockar många till foderautomaterna.
Jordnötter är näringsrika med ett högt fettinnehåll. Det finns flera olika storlekar på säck eller påse att välja mellan i butiken. 

Talgbollar

Fåglar är jämnvarma djur och behöver äta mycket för att hålla den värmen när det är kallt! De tillbringar större delen av dagarna med att äta för att klara kyliga nätter. Det är därför viktigt att bjuda på energirikt foder. Talgbollar ger extra med energi. Tallbollar lämpar sig väl för utfordring under hela året och kommer att locka många olika sorters fåglar till din trädgård.

Fettkotte

Fettstavar

Kokoshalvor

Hampafrö

Hampafrö lockar många av trädgårdens fåglar. Hampafrö är ett välkommet tillskott i småfåglarnas kost på vintern.
Hampafrö gillas av nästan alla fåglar, speciellt grönfink, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita, domherre med flera småfåglar.

Mjölmask, torkad

Torkad mjölmask är ett smakligt högenergifoder. Torkade mjölmaskar älskas av både tama och vilda småfåglar i trädgården. Torkade mjölmaskar är rik på protein och fett och ger fåglarna god näring året runt. Speciellt gäller detta under häckningstiden, då fåglarna behöver extra mycket protein. Det spelar ingen roll om man bjuder på levande mjölmask eller den torkade varianten – fåglarna älskar båda sorterna lika mycket!

Funderingar kring fågelmatning!

Det finns många åsikter, myter och fördomar beträffande fågelmatning. En del är säkert sanna, andra är tveksamma eller helt enkelt felaktiga

Fågelbord är smittohärdar!

Ett fågelbord kan faktiskt om det är dåligt skött alstra sjukdomar. Problemet blir större på sommaren när temperaturen höjs. Det går ju inte att förhindra att frön hamnar på backen och att fåglarna sätter sig bland dessa och äter. För att fåglarnas avföring inte ska blanda sig med maten är det bra att välja en automat där fåglarna inte sitter i maten och var sedan noga med att städa undan skräp och att hålla rent. Tvätta också händerna noga.

Hur undviker man att vattnet fryser i fågelbadet?

Att droppa i lite vegetabilisk olja i vattnet, för att undvika att det fryser, kan bli rena dödsfällan för fåglarna. Även väldigt lite olja, som kommer in i fjädrarna, förstör fjädrarnas isoleringsförmåga, vilket innebär att de fryser ihjäl. Ge dem vatten, men för att undvika att vattnet fryser, byt vattnet ofta om det är kallt, ställ ut ljummet vatten eller lägg i en pinne som gör att det tar längre tid innan det blir is.

Om du börjar mata tidigt på säsongen, kommer du då att lura flyttfåglarna att stanna kvar?

Risken är faktiskt liten!
Flyttinstinkten är så stark och lite fågelmat rubbar inte den driften. De flesta flyttfåglar äter dessutom insekter och lockas därför inte på samma sätt av den fågelmat vi lägger ut. Det finns ändå arter där merparten av dem flyttar, men där några faktiskt ändå stannar kvar. Det sägs bero på att de helt enkelt vill vara på plats när våren kommer. Arter som klarar detta är bland annat rödhake, svarthätta och järnsparv. 

Om jag börjat mata fåglarna måste man då fortsätta hela säsongen?

Om maten tar slut på den plats de är vana att äta på så drar de snabbt vidare. Så för fåglarna är det inte något större problem, men du kan ju mista ”dina fina fåglar” som troget ätit hos dig varje dag.

Är ris och salt mat farligt för fåglarna?

Fåglar behöver, som alla djur, salt. 
Risgryn sväller inte i magen på fåglarna då deras magar innehåller väldigt lite vätska. Däremot är inte ris speciellt lämpligt som fågelmat, då det inte är särskilt energirikt.

Fröblandningar