Vildfågelmat

Gäster vid fågelbordet

Titta på videon och upptäck alla fina fåglar vi har i vårt vackra land!

Solrosfrö

Alla fåglar älskar solrosfrön! nja, kanske inte gulsparven ändå! 
Solrosfröna är väldigt proteinrika och innehåller både vitaminer mineraler. Främst är det B- och E-vitaminer. Du kan köpa både oskalade och skalade frön. De svarta solrosfröna som säljs i vissa butiker, är faktiskt billigare och både fetare och godare för fåglarna, men eftersom skalen är rätt så hårda, struntar fåglarna i att lägga sin energi på dem. Har vi en kall vinter, behöver ju fåglarna snabbt få sin mat. Av den anledningen säljer Tungelstaboden endast de strimmiga solrosfröna.

Vilka solrosfrön är då bäst för dina fåglar – skalade eller strimmiga? 
Lär dig mer om fördelarna med båda alternativen och hur du kan maximera näringen för dina fjäderbeklädda vänner. Ta reda på vilka fåglar som föredrar vilken typ av solrosfrön och hur du kan berika deras kost på bästa sätt. Låt oss utforska det fascinerande valet mellan skalade och strimmiga solrosfrön för en gladare och friskare vildfågel.

Jordnötter

Jordnötter är en bra energikälla för de vilda fåglarna och lockar många till foderautomaterna.
Jordnötter är näringsrika med ett högt fettinnehåll. Det finns flera olika storlekar på säck eller påse att välja mellan i butiken. 

Fåglar älskar jordnötter!
Ge dem det bästa med våra högkvalitativa, skalade jordnötter som är enkla att äta och fullpackade med näringsämnen. Se till att dina fjäderbeklädda vänner får den bästa blandningen med våra fågelsäkra, skalade jordnötter – perfekta att locka en mångfald av fåglar till din träddgård.

Talgbollar

Fåglar är jämnvarma djur och behöver äta mycket för att hålla den värmen när det är kallt! De tillbringar större delen av dagarna med att äta för att klara kyliga nätter. Det är därför viktigt att bjuda på energirikt foder. Talgbollar ger extra med energi. Tallbollar lämpar sig väl för utfordring under hela året och kommer att locka många olika sorters fåglar till din trädgård.

Fettkotte

Fettstavar

Kokoshalvor

Hampafrö

Hampafrö lockar många av trädgårdens fåglar. Hampafrö är ett välkommet tillskott i småfåglarnas kost på vintern.
Hampafrö gillas av nästan alla fåglar, speciellt grönfink, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita, domherre med flera småfåglar.

Mjölmask, torkad

Torkad mjölmask är ett smakligt högenergifoder. Torkade mjölmaskar älskas av både tama och vilda småfåglar i trädgården. Torkade mjölmaskar är rik på protein och fett och ger fåglarna god näring året runt. Speciellt gäller detta under häckningstiden, då fåglarna behöver extra mycket protein. Det spelar ingen roll om man bjuder på levande mjölmask eller den torkade varianten – fåglarna älskar båda sorterna lika mycket!

Fröblandningar

Att erbjuda fåglarna högkvalitativa fågelblandningar är ett fantastiskt sätt att locka en mångfald av fåglar till din trädgård. En populär blandning kan innehålla skalade jordnötter, solrosfrön, hampafrön, torkad frukt och annat näringsrikt fröbaserat livsmedel. Numera har vi även mindre förpackningar *) av olika frötyper, vilket ger dig möjlighet att skapa egna mixer eller upptäcka vilka fröer som passar just dina fågelarter bäst. Högkvalitativa blandningar ger gynnsamma effekter för fåglarna samtidigt som de ger dig en flexibel och anpassningsbar produkt.
*) de mindre förpackningarna som är beställda kommer först efter nyår.

 

Våra fröblandningar kan ibland uppfattas som dyrare än andra alternativ på marknaden, men detta beror på att vi väljer enbart högkvalitativa fröer som är näringsrika och av högsta kvalitet. Dessa fröer är dyrare att producera, men de ger överlägsen näring till fåglarna och kan bidra till deras hälsa och välbefinnande. Vi prioriterar kvalitet när vi väljer att ta hem fröblandningar och vi vet att våra kunder vill ge sina fåglar det allra bästa.

Vildfågelmat som är rik på fett och näring

På Tungelstaboden hittar du ett brett sortiment av godsaker till de vilda fåglarna med frön, nötter, talgbollar mm – Allt för att vildfåglarna skall överleva våra kalla och kyliga vinterdagar och nätter. Försäljningen av produkterna sker i butiken, vi skickar tyvärr inte våra varor. 

Vad skall vi lägga ut för föda till fåglarna?

Det är viktigt att fågelmaten är rik på fett då fåglarna behöver bygga på sina fettreserver inför kallare dagar och nätter. Fröer, nötter och talgbollar är därför att rekommendera. Jordnötter och skalade solrosfrön är speciellt bra en kall vinter, eftersom fåglarna då inte behöver lägga energi på att skala fröna. Jordnötter och solrosfrön har ett bra och högt fettinnehåll, som ger ett välbehövligt energitillskott. Hampafrön har också ett bra energi och ett högt proteininnehåll. Talgbollen är rik på kolhydrater, men har inte så högt fettinnehåll som man kanske skulle vilja tro.

Nu på sommaren, ger man samma fröer som på vintern?

Det man bör tänka på är faktiskt att man bör undvika att ge jordnötter, fett och bröd vid denna årstid, eftersom denna typ av föda kan skada fågelungarna…
men så finns det ju korrarna också! å de älskar ju nötter!

Behöver jag ge fåglarna mat på sommaren?

Det är på sommaren det är viktigt att fåglarna får i sig proteinrik mat, speciellt under perioden då de ruggar, dvs. då de byter fjäderdräkt. Solrosfrön, havrekross, blötlagda russin och vinbär, mild ost, mjölmask, är bra blandningar för de insektätande fåglarna på sommaren.

Kan jag inte lika gärna ge dem lite bröd istället?

Bröd är fattigt på fett och innehåller förhållandevis lite näring. 

Mina fåglar äter inte vissa sorter i säcken, skall jag välja en annan blandning då?

De bättre blandningarna innehåller mycket fettrika fröblandningar som solrosfrön, hampafrön eller exempelvis bitar av majs eller jordnötsgranulat. Glädjen är stor, när man en morgon ser en ny liten fågel vid matbordet. Det är en anledning till, jag försöker ta hem innehållsrika blandningar, för att locka så många olika arter det bara går. 

När ungefär på säsongen är det dags att sluta mata våra vilda fåglar?

Fåglar bör vi nog mata året om. Under häckningen sommartid utsätter fåglarna sina ungar för stora risker varje gång de lämnar boet. Då kan närheten till föda betyda liv eller död.

Om jag lägger ut fågelmat, har jag hört att det drar till sig möss och råttor. Stämmer det?

Risken är faktiskt liten i trädgården där vi rör oss och låter. Råttor och möss är folkskygga och letar hellre föda där de kan vara mer ifred. Bäst är att inte lägga fodret direkt på marken, utan ha någon lämplig foderautomat.

Var skall man placera maten till fåglarna?

Placera maten så pass högt att fåglarna inte blir ett lätt byte för katter. Foderautomater är bättre eftersom fåglarna inte förorenar maten med sin avföring. Placdera fågelfodret i närheten av buskar om det finns, så fårfåglarna lugn och rol eftersom det finns en chans att gömma sig om det dyker upp faror.