Kofoder

kofoder

Kofoder och kalvfoder för livets första stadier

Många kan nog hålla med om att kalven är något av det sötaste djur som finns och trots att de under sin första tid i livet i stort sätt bara dricker råmjölk från sin mamma, behöver de ändå introduceras ganska snabbt för kraftfoder.
Hos oss på Tungelstaboden hittar du två olika kalvfoder; Edel Kalvstart och Edel Ungnöt 140. Önskar du något annat foder till dina kor kan vi givetvis ta hem det till dig också!

  • Edel Kalvstart
  • Edel Ungnöt 140

Visste du att det är genom råmöjlken som kalven får tillgång till de antikroppar som hjälper till att bygga upp kalvens immunförsvar? Råmjölken spelar stor roll för kalvens överlevnad och hälsotillstånd senare i livet.

För att stimulera vommen och öka upptagningsytan så att den växer och blir mer utvecklad bör du introducera kalven för kraftfoder redan under första veckan i deras liv. En liten skål med några godbitar kan vara en bra start för att väcka deras nyfikenhet för fodret!

Studier har visat att grovfoder bör ges efter ca en månad men för att få en riktig utveckling är kraftfodret helt och hållet avgörande. Grovfodret stimulerar idisslingen och ger ett högre pH i vommen – Man ger det för strukturens skull och inte för näringen.

När kalven blivit lite större dricker den inte längre bara mjölk utan även vatten. Hos oss hittar du både vatten- och foderbaljor som du smidigt kan utfodra dina kor med.

Edel Kalvstart

Edel Kalvstart är ett mycket smakligt kraftfoder som du kan ge till din kalv från födseln till ca 2 veckor ålder. Råvarusammansättningen i Kalvstart hjälper till att stimulera kalvens aptit och vomutveckling samt bidrar till att kalven tidigt kommer igång att äta grovfoder. Passar till alla typer av kalvar!

Från kalvens födsel upp till 6 månaders ålder bör kalven i genomsnitt konsumera 2-2,5 kg Edel Kalvstart/dag och växa mellan 650-750 gram/dag. Då har kalven fått en bra grund till att bli en bra mjölkko.
Läs mer om Edel Kalvstarts näringsinnehåll här!

Edel Ungnöt 140

Edel Ungnöt 140 är ett färdigfoder som beroende på grovfodrets kvalité och önskad uppfödningsintensitet passar till köttdjur, dikor och rekryteringsdjur. Börja utfodra med Ungnöt 140 direkt efter din kalv utfodrats med Edel
kalvstart. Edel Ungnöt 140 passar även bra vid stödutfodring av dikor.
Läs mer om näringsinnehållet i Edel Ungnöt 140 här!

Jermin Slikk Nöt & Får

Då mineralämnena i betet inte alltid räcker till passar denna mineralbalja bra som ett extra komplement. Baljan innehåller ett smakligt mineralfoder som passar bra för djur på bete och i lösdrift och tillgodoser ditt djurs behov av mineraler och spårämnen. Denna mineralbalja innehåller koppar (300 mg/kg).
Placera gärna baljan i ett gammalt bildäck så står det stadigt i hagen men du kan även förflytta baljan mellan betesfållor.

Jermin Slikk är KRAV- och ekologiskt certifierat
Vikt 10 kg

186862-20f404a8a149445ca1668d0d5780a408Jermin Slikk Nöt

Jermin Slikk Nöt med koppar (300 mg/kg) erbjuder ett smakligt mineralfoder för kor på bete och i lösdrift och tillgodoser kons behov av mineraler och spårämnen. Jermin är förpackad i en praktisk plastbalja som lätt kan placeras och flyttas mellan betesfållor. Placera gärna Jerminbaljan  i ett gammalt bildäck, så välter de inte så lätt.
Jermin Slikk är KRAV- och ekologiskt cerifierat. Vikt 10 kg