Vildfågelmat

faglar

Vildfågelmat som är rik på fett och näring

Hos oss på Tungelstaboden hittar du ett brett sortiment av godsaker till de vilda fåglarna med alltifrån frön och nötter till fågelholkar och fågelbord - Allt för att vildfåglarna ska överleva våra kalla och kyliga vinterdagar och nätter.

RYOM Foderautomat till fåglar till specialpris hos TungelstabodenVad ska vi lägga ut för föda?

Det är viktigt att fågelmaten är rik på fett då fåglarna behöver bygga på sina fettreserver inför kallare dagar och nätter. Fröer, nötter och fett är att rekommendera.
Jordnötter och skalade solrosfrön är speciellt bra en kall vinter, eftersom fåglarna inte behöver lägga energi på att skala fröna. Jordnötter och solrosfrön har ett bra och högt fettinnehåll, som ger ett välbehövligt energitillskott. Hampfrön är också lämplig kost för dem, eftersom fröet har bra energi och ett högt  proteininnehåll. Talgbollen är rik på kolhydrater, men har inte ett så högt fettinnehåll som man kanske skulle vilja tro.

Kan jag inte lika gärna ge dem bröd istället?
Bröd är fattigt på fett och innehåller förhållandevis lite näring. Om fåglarna äter sig mätta på bröd finns risk att de blir undernärda. Så bröd bör vi undvika att ge fåglar vintertid.

RYOM Fågelfoder automat

Foderautomaten till vänster är avsedd för solrosfrö eller blandfrö.
Den är 50 cm hög, 23 cm bred och 12 cm djup.
Materialet är av trä och plast. 6 hål där fåglarna kan äta från.
Den hängs enkelt upp i snöret som medföljer.
Påfyllning görs genom att lyfta på taket.

Fler modeller finns i butiken.

Det är vanligt att fåglarna söker sig till sina matplatser lagom till eftermiddagen, precis innan det börjar skymma, för att få i sig fett som hjälper dem att hålla sig varma och lättare klara av de kalla nätterna.

Till vildfåglarna erbjuder vi:

  • Vildfågelfrö Lyx
  • Vildfågelfrö Nöt
  • Jordnötter
  • Talgbollar
  • Hampa
  • 100% strimmiga solrosfrön
  • Skalade solrosfrön

När ungefär på säsongen är det dags att sluta mata våra vilda fåglar?
Fåglar bör vi nog mata året om. Under häckningen sommartid utsätter fåglarna sina ungar för stora risker varje gång de lämnar boet. Då kan närheten till föda betyda liv eller död.

Om jag lägger ut fågelmat, har jag hört att det drar till sig möss och råttor. Stämmer det?
Risken är faktiskt liten i trädgården där vi rör oss och låter. Råttor och möss är folkskygga och letar hellre föda där de kan vara mer ifred. Bäst är att inte lägga fodret direkt på marken, utan ha någon lämplig foderautomat.

Var skall jag placera maten till fåglarna?
Placera maten så pass högt att fåglarna inte blir ett lätt byte för katter. Foderautomater är bättre eftersom fåglarna inte förorenar maten med sin avföring. Placera fågelfodret i närheten av buskar om det finns, så får fåglarna lugn och ro eftersom det finns en chans att gömma sig om det dyker upp faror.

Lagom till gryningen är det dags igen för att fylla på reserverna och fåglarna återvänder därför troget till sina matplatser.

Vill du ha fler fåglar på ditt fågelbord?

Fröer, jordnötter, talg med mera uppskattas av de flesta småfåglar. Serverar du en varierad meny ökar chansen att du får se olika arter på din fågelfest!

Här hittar du ett brett sortiment till de vilda fåglarna

Skalade jordnötter finns på Tungelstaboden i 5 och 25 kg förpackning

Jordnötter

• En bra energikälla.
• Lockar många av trädgårdens fåglar
Jordnötter är näringsrika med ett högt fettinnehåll. Det finns flera olika sorter att välja mellan. Kvalitén är hög. 3 kg påse 109 kronor och  5 kg förpackning från Hobby First kostar 149 kronor (skalade men inte lika vita som Svenska Foders 25 kg och 3 kg påse).

Jordnötter i jättesäck! - 25 kg

Jordnötter är rika på fett och är en populär föda för fåglarna.
Fåglar som gillar jordnötter är bl.a. grönfink, blåmes, gråsparv, nötväcka, pilfink och hackspett.

Pris för en säck på 25 kg kostar 679 kronor.

Talgbollar

Fåglar är jämnvarma djur och behöver äta mycket för att hålla den värmen när det är kallt! De tillbringar större delen av dagarna med att äta för att klara kyliga nätter. Det är därför viktigt att bjuda på energirikt foder. Talgbollar ger extra med energi.
Talgbollar lämpar sig väl till utfordring under hela året och kommer att locka många olika sorters fåglar till din trädgård.

Gourmetboll Vildfågel finns i 10 eller 50 st förpackning. Innehåller bl.a oxtalg

Gourmebollar - gjorda av oxtalj, utan nät, 50 st/fp

Talgbollar av oxtalg ger extra mycket energi. Dessa gillas av blåmes, gråsparv, större hackspett, svartmes, talgoxe.

Talgbollarna innehåller nötter, spannmål, solrosfrön, oljor och fetter (oxtalg).
Förpackning finns i 10-pack för 39 kronor eller 50 stycken i en burk för 159 kronor

De vanliga, traditionella talgbollarna, 90 gram med nät, 30 st i en plastburk kostar 63 kronor.

Spannmål

Givetvis är rena spannmål även uppskattat. Vete exempelvis, passar utmärkt för fasaner och rapphöns. De små trastarna kan man överraska med en specialare; havregryn indränkt i matolja.

Fröer och fröblandningar

Solrosfrön i 5 kg och 15 kg förpackning finns på Tungelstaboden

Solrosfrön

Nästan alla fåglar älskar solrosfrön. Gillas av grönfink, domherre, talgoxe, stenknäck, nötväcka, pilfink, blåmes, steglits, entita, talltita. Solrosfröna är väldigt proteinrika och innehåller både vitaminer och mineraler. Främst är det B- och E-vitaminer. Solrosfröna kan du i butiken köpa både hela, d.v.s. 100% strimmiga och skalade. De svarta solrosfröna är faktiskt både fetare och egentligen godare, men eftersom skalen är så hårda, struntar fåglarna i att lägga sin energi på dem. Har vi en kall vinter, behöver ju fåglarna snabbt få sin mat.

Just nu har vi 15 kg säck för endast 189 kronor! ENDAST STRIMMIGT SOLROSFRÖ, d.v.s. inga svarta solrosfrön inblandade för att hålla nere priset! 

 

 

 

Skalade solrosfrön har blivit mycket populärt, då det framför allt skräpar mindre. Köp på Tungelstaboden som har ett mycket konkurrenskraftigt lågt pris

Hobby First Skalat Solrosfrö 4 kg, 15 kg eller lösvikt köper du billigast på Tungelstaboden

15 kg köper du för superpriset 325 kr, 4 kg påse 123 kr och lösvikt 35 kr/kg

 

 

Skalade Solrosfrön

Något som blivit alltmer populärt är skalade solrosfrön, både för att det inte skräpar ner så mycket och för att fler inte normalt fröätande fåglar, såsom trastar, rödhakar och koltrastar låter sig väl smaka, då de har problem om det är hårda skal.

Skalfria solrosfrön kan vara goda under sommaren, men räddaren i nöden när småfåglar som t.ex. blåmesar tillbringar 85% av den ljusa tiden på dagen med att äta för att överleva. Genom att lägga ut skalfria solrosfrön besparas fåglarna besväret med att behöva öppna skalet, vilket sparar dem dyrbar tid och ätandet blir effektivare.

Eftersom de skalfria solrosfröna blir lite klibbiga i fuktig väderlek, rekommenderas att du knackar lätt på foderautomaten för att lossa fröerna och att du utfodrar lite dagligen. De skalade solrosfröna finns i följande förpackningar

Pris; Hobby First 15 kg säck 325 kronor. Hobby First 4 kg påse för 123 kronor

Hampafrö

Hampafrö

• Lockar många av trädgårdens fåglar.
• Ett välkommet tillskott i småfåglarnas kost under vintern.

Hampafrö gillas nästan av alla fåglar, speciellt grönfink, bofink, bergfink, gråsparv, pilfink, talgoxe, blåmes, entita, talltita, domherre m.fl. småfåglar. En säck på 25 kg kostar 795 kronor. Nyhet för i år är dels en 15 kg säck för 477 kronor och dels en 2 kg förpackning för 75 kronor.

 

 

Vildfågelfrö Nöt

En fågelfröblandning med  bland annat jordnötter som passar de flesta fåglar.
• Extra mycket protein och energi.
• Passar de flesta vilda fåglar.

innehåller; 58% 100% strimmiga solrosfrön, 23% skalad havre, 15% vete, 4% jordnötter (avvikelser kan förekomma). Priset för en 20 kg säck är 269 kronor eller 15 kr per kg om du önskar mindre mängd.

Vildfågelfrö Lyx innehåller 40% solrosfrö, 20% hirs, 20% innerkornshavre, 10% hampa, 10% vete

Svenska Foders Vildfågelfrö Lyx, 20 kg

Den lyxigare vildfågelfröblandningen.
Denna blandning passar utmärkt för utfodring i kalla temperaturer och då fåglarna har behov av extra mycket fett
• Innehåller extra mycket solrosfrö och hirs.
• Mindre andel spannmål.

innehåller; 40% solrosfrö, 20% hirs, 20% innerkornshavre, 10% hampa, 10% vete. (avvikelser kan förekomma).
Priset för en 20 kg säck är 279 kronor eller  15 kr per kg om du önskar mindre mängd.

Vildfågelfrö Extra, 15 kg (Spannex)

En vildfågelfrö blandning som passar speciellt gulsparven som älskar havre, men de allra flesta fåglar såsom fasan, snöskata, domherre, nötvecka, talgoxe och blåmes låter sig väl smaka. Är sommaren kall och blöt får småfåglarna problem med utfodringen av sina små ungar. Vildfågelfröfoder är därför även utmärkt föda för många småfåglar året om. Det är de verkligen värda!

Innehåller; 50% havre, 40% solrosfrö, 5% vete, 3% hampa och 2 % jordnötter

Priset för 15 kg är 203 kronor 

4birds Standard, 20 kg

4birds Standard vildfågelblandning med 9 frön 

Innehåller: 

Vete, gul hirs, milofrö, strimmiga solrosfrön, röd hirs, safflorfrö, skalade solrosfrön, kanariefrön, skalad havre, solrosolja, anisolja

P.g.a. stora prisökningar för särskilt gul hirs, som ökat med cirka 35%, har tyvärr vår populära vildfågelblandning tyvärr också ökat i pris.

Även om det ursprungligen endast gällde gul hirs, har det höjt priserna för andra hirsvaror också, särskilt den vita hirsen. Eftersom det finns flera olika hirsblandningar i den här produkten, har priset stigit så dramatiskt.

Glädjande nog för många fågelentusiaster finns nu åter blandningen i butiken.

Pris för 20 kg säck; 299 kronor

 

HobbyFirst No Mess innehåller Skalad havre, krossad majs, krossat korn, jordnötter, skalat solrosfrö, russin.

HobbyFirst No Mess, 15 kg

Slut med foderrester i trädgården, på terassen eller på altanen! Med denna blandning blir allt uppätet. No Mess är en viltfågelblandning helt utan skal som hjälper dig med att hålla rent på foderområdet och undgå oönskade skadedjur. Innehåll: Skalad havre, krossad majs, krossat korn, jordnötter, skalade solrosfrön, russin. Priset för en förpackning på 4 kg kostar 99 kronor, en säck på 15 kg kostar 226 kronor.

En fullgod lyxblandning utan hela korn. Praktisk påse med handtag. Innehåll: Krossat korn, milo, krossad majs, strimmigt solrosfrö, gul hirs, spenat, fröblandning, skalade jordnötter.

AVEVE Vildfågelblandning Lyx, 12 kg

En fullgod lyxblandning utan hela korn. Praktisk påse med handtag. Innehåll: Krossat korn, , milo, krossad majs, strimmigt solrosfrö, gul hirs, spenat, fröblandning, skalade jordnötter. Vikt: 12 kg Pris: 153 kronor

SUPERLUX är ett foder som riktar sig till alla vilda fåglar. Fodret består av en läcker blandning av olika fröer och frukter. Det är en riktig festmåltid för vildfåglarna i området.

Hobby First Superlux, 15 kg

HOBBY FIRST SUPERLUX är ett foder som riktar sig till alla vilda fåglar. Fodret består av en läcker blandning av strimmigt solrosfrö, krossad majs, krossad korn, gul hirs, milofrö, russin, hampa, nötter, bovete. Fodret skall enligt uppgift även innehålla frukter.
Det blir är en riktig festmåltid för vildfåglarna i området. Din trädgård kommer att locka till sig många olika slags fåglar när du matar med detta varierande foder. Tack vare HOBBY FIRST SUPERLUX får fåglarna i sig nödvändiga näringsämnen och du hjälper de sårbara fågelarterna.
Säcken är på 15 kg och kostar 215 kronor