blalusern

Lusern är en baljväxt som innehåller mer protein än vanligt hö, hösilage eller ensilage.

Djurets förmåga att tillgodogöra sig proteinet i foder anges i smältbart råprotein. Det som skiljer olika proteiner åt är deras aminosyrasammansättning. Alla proteiner är uppbyggda av aminosyror och vissa aminosyror uppstår det oftare brist av en andra. Det är också viktigt att fodermedlet innehåller den sammansättning av aminosyror som stämmer väl överens med djurens behov. Det gör grovfoder, vilket också är den naturliga födokällan.

När hästen behöver extra tillskott av protein, är det lämpligt att täcka proteinbehovet med lusern. Lusern finns både som pellets eller hackad strå. Ofta tillsätts melass till lusernen, kanske mest p.g.a. att lusern har en lägre sockerhalt än gräs och därmed inte riktigt lika smakligt som vanligt gräs, men även när produkten pelleteras blir melassen ett bra bindemedel mot damm. Om inte melass används, väljer man att blanda i olika typer av olja i fodret. Ibland väljer man att ha både melass och olja. Kolla på förpackningen, så att du väljer rätt till din häst.

 

Det som skiljer pellets och strå åt är egentligen längden på strået. Vill man ge hästen ökad tid att tugga och extra fibrer för matsmältningen, på grund av en i övrigt låg mängd grovfoder i foderstaten, bör man välja hackad strå. I pelletsform tillför inte lusern mycket struktur på grund av att grödan malts ner till mycket små bitar och ät-tiden blir lika kort som för kraftfoder.

Lusernpellets utan melass, 20 Kg
(Svensk produkt)

Pris; 219 kronor

Lusernpelletsen är varmluftstorkad och rik på fibrer och högvärdigt protein. Den har en balanserad sammansättning av viktiga näringsämnen. Hög fiberhalt gynnar en sund grovtarmsfunktion och verkar stabiliserande då detta foder används som ett komplement till annat grovfoder. Bör blötläggas innan utfodring. Tänk också på att tillsätta mineraler och vitaminer och lusern ges som enda komplement utöver grovfoder. Pelletsen är 8 mm. 

Analytiska beståndsdelar, innehåll (OBS! riktvärden) i varan, per kilo:
Torrsubstans 88%, Omsättbar energi (ME) 8,5 MJ, Råprotein 15%, Smätbart råprotein 105 g, Smältbart råprotein/energi (ME) 12,4 g/MJ, Lysin 4 g, Växttråd (fibrer) 27%, Råolja och råfett 3%, Socker 3%, Kalcium 1,3% (13 g), Fosfor 0,2% (2 g), Magnesium 0,2% (2 g)

Sammansättning: Lusernmjöl utan melass.
Utfodringsanvisningar:
Givan anpassas efter hästens (djurens) storlek, arbete, ras, hull och kvalitet på grovfoder. Foderstaten ska också
kompletteras med mineraler, ev. halm och annat kompletteringsfoder. För övriga djur anpassas mängden efter behov. Rekommenderad giva bör naturligtvis baseras på näringsvärdet i det grovfoder som ges utöver lusern. Ett riktvärde brukar vara ca 0,5-4 kg per häst och dag. Se till att hästen får tillräckligt av annat grovfoder, totalt 1-1,5 kg torrsubstans grovfoder per 100 kg häst. Lusernpelletsen bör alltid blötläggas för att minimera risken för foderstrupsförstoppning. 1 liter Lusern = 0,6 kg. 

Equsana__Omega_15kg

EQUSANA ALFA OMEGA 15 KG

Pris; 239 kr

Snittad lusern med tillsats av soja- och linfröolja. Oljorna ger en helt dammfri produkt och tillför värdefull energi i en form som inte stör PH-balansen i tarmen. Kombinerat med lusernens nästan obefintliga innehåll av socker och stärkelse gör Equsana Alfa Omega till ett mycket skonsamt foder och rekommenderas exempelvis till hästar med tendens till fång. Linfröoljan är rik på Omega-3 & Omega-6-fettsyror som har en positiv effekt på hästens päls, hull och välmående. Fodra Equsana Alfa Omega som enda grovfoder eller komplettera med hö/hösilage. 

Havens_mix_15kg

HAVENS Mix 15 KG

Pris; beställningsvara

Stråblandning av timotej, lusern, linfröväxter och helt melass fritt. Havens Mix är mycket lättuggat och innehåller en kalcium/fosforkvot på 2:1. Produkten är även rik på aminosyror.


Innehåll: Torkad timotej, Torkad lusern, Linfröolja, Linfrökaka, Linfrö och Monokalcuimfosfat.
Råprotein 14%, Råfett 6,8%, Råfibrer 2,5%, Socker 7%, Stärkelse 2,4%, Aska 9,2%, Fosfor  0,4%, Kalcium 0,8%

havens_brix_14kg

HAVENS Brix 14 KG

Pris; Beställningsvara

Havens Brix är en högklassig blandning av lusernfibrer och mynta för god smaklighet, sammanpressade till kuber på 1 kg som går att dela på mitten. Lusern av högsta kvalitet som ger extra mycket protein och fibrer. Ökar tuggtiden jämfört med pellets eller müsli.
Tack vare den höga nivån av fibrer stimuleras tuggandet, salivproduktionen och ger därmed bättre matsmältning. Kan avleda uttråkning och är ett utmärkt komplement till grovfodret.
Smaksatt med pepparmintsblad – för att fresta de mest kräsnaste hästarna.
Perfekt för seniorer eftersom detta foder är mycket lättuggat och innehåller
16,5 % protein.
Mycket hårda och komprimerade block bestående av lusern (99 % lusern, 1 % pepparmintsblad) som ska brytas isär vid utfodring. 


Innehållsdeklaration:
Energi: 7,5 MJ, Råprotein: 16,5 %,Råfett: 2,8 %, Råfiber: 29,1 %, Råaska: 8,9 %, Socker: 5,7 %, Stärkelse: 3 %, Kalcium: 1,3 %, Fosfor: 0,3 %, Magnesium: 0,3 %

Dynavena_brick_14,5kg

DYNAVENA BRICK
13,5 KG

Pris; 309 kr
alt. 40 kr/st för att prova

Världens minsta höbal brukar man skämtsamt kalla denna fantastiska produkt.
Dynavena Brick är varmlufttorkat hö och lusern som är högtryckspressat.

En Brick väger 1,5 kg en kartong väger 13,5 kg. Dynavena Brickn kan ges som enda höfoder eller kompletteras med ett hö eller hösilage med låga värden. Dynavena Brick är helt dammfri, vilket gör det mycket lämpligt för hästar med dammallergi. 


Råvaruinnehåll: Ängsgräs från 1:a skörden (25%). Torkad lusern med långa stjälkar (25%). Solros. Havreskal. Havre. Carube (druvsockerplanta). Korn. Sockerrörsmelass. Havssalt. Vegetabilisk olja. Fosfat. Vitaminer och mineraler.

www.dynavena.se