Grovfoder

Grovfodret är basen i foderstaten. Till grovfoder räknas ensilage, hösilage, hö, lusern och halm.

Djurets förmåga att tillgodogöra sig proteinet i foder anges i smältbart råprotein. Det som skiljer olika proteiner åt är deras aminosyrasammansättning. Alla proteiner är uppbyggda av aminosyror och vissa aminosyror uppstår det oftare brist av en andra. Det är också viktigt att fodermedlet innehåller den sammansättning av aminosyror som stämmer väl överens med djurens behov. Det gör grovfoder, vilket också är den naturliga födokällan.

Hö och Lucerne

 

Hö, halm och lucern är torkade foder, som är känsliga för fukt. Om de inte lagras helt torrt drar de åt sig fukt och börjar mögla. I höet syns mögel som ett fint damm. Utfodra aldrig med mögligt foder! Lucern är en speciell växt som i allmänhet innehåller mer protein än vanligt hö, hösilage och ensilage. Halm är inte bara strö, halmen kan också användas som foder. Men halmen är näringsfattig, så se det mer som ett sysselsättningsfoder.

 

 

Hur mycket grovfoder behöver hästen?
För att hästen ska må bra behöver den utfodras med minst 1 kg torrsubstans per 100 kg kroppsvikt och dygn. Den s.k. grovfoderregeln talar alltså om hur mycket grovfoder din häst MINST behöver. Det är i de allra flesta fallen bättre att ge hästen mer grovfoder än den minst behöver.

 

Svenskt kvalitetshö

På en gård i Sotared i mellersta Halland produceras och paketeras Favorithö - ett hö till kaniner och andra smågnagare där kvalitén sätts i första hand. Favorithö, som innehåller ängsvingel och timotej, är ett förstklassigt hö noggrant framtaget, analyserat och omsorgsfullt paketerat. Favorithö finns normalt i 1 kg:s förpackning och i en liten bal som väger ca 4 kg.
Pris; 1 kg 59 kronor
4 kg 129 kronor

Kvalitetshö för kaniner och andra gnagare, 10 kg hårdpressat i bal

Norskt Kvalitetshö, 2 kg alt. 10 kg – Från våra kära grannar i väster!

Norsk kvalitets-Hö är ett blandnings hö av hög kvalitet som innehåller mycket timotej och är gott och smakligt hö för främst kaniner och andra gnagare. Norskt Kvalitets-Hö, finns i 2 respektive 10 kg's förpackning.
Priset för 2 kg är 79 kr och priset för 10 kg är 295 kr.

Dynavena Brick - Världens minsta höbal

Dynavena Brick är framtaget som hästfoder, men sammansättningen passar alldeles utmärkt till både höns och gnagare. Speciellt under den kalla, mörka årstiden, då djuren får vara inomhus och har lite problem med sysselsättningen. Lite på skoj brukar man kalla denna Brick för världens minsta höbal.

Dynavena Brick är helt dammfri, vilket gör det mycket lämpligt för djur med dammallergi.
Passar perfekt som höfoder under resor och tävlingar då det tar så lite plats.

En Brick väger ca 1,5 kg och motsvarar ca 3 kg opressat hö. Bricken kan du naturligtvis dela upp i många mindre bitar och portionera ut åt dem. Förpackningen rymmer 9 st Brick. Du har möjlighet att köpa dem styckvis, kanske bra att prova först, då kostar de per styck 30 kronor. Hela förpackningen väger 13,5 kg och kostar 199 kronor.

Råvaruinnehåll: En Brick innehåller 25 % varmluftstorkat ängsgräs från 1:a skörden, 25 % torkade lusernfibrer, solros, havreflingor, Carube (en druvsockerplanta), kornflingor, flingor av ärtor, sojaflingor, äppelfibrer, majsflingor, sockerrörmelass,  havssalt, rapsolja, vitaminer och mineraler.

Utfodringsrekommendationer till häst:

Ponny                                           1–2 Brick per dag
Vuxen häst                                   3–6 Brick per dag
Häst i träning                               2–4 Brick per dag

Justfi-block, 4 kg - Alfalfa och Ängssvingel

Jusfi-block är en hårdpackat fiberrikt fodertillskott för häst, fjäderfä, kaniner och marsvin.
Produkten har ett lågt innehåll av naturligt socker. Justi-block är helt fri från tillsatser, melass och spannmål.
Justi-block kan med fördel användas delvis som grovfoderersättning, men passar självklart perfekt som godis eller som tillskott till det övriga fodret.

En bra sysselsättning för hästar och ponnyer som står uppstallade under längre perioder. Perfekt för hagar utan gräs eller med begränsad tillgång på gräs.

Hur du bäst använder ditt block;

Förebygger tristess i stallet, hagen eller vid transporter
Justfi-block är ett komplement till högivan för hästar, ponnyer, fjäderfä, kaniner, marsvin m.fl
Utfordras från marken, i hönät eller foderspann
Se till att djuret alltid har tillgång till rent och friskt vatten
Analytiska beståndsdelar; Råprotein 12%,  Råolja & Råfett 2%, Växttråd 25%, Råaska 6,5%, Socker 5,3%, Smältbar Energi 7,2 MJ/kg 

PRIS; 99 kr för 4 kg förpackning

 

 

Lusern

 

Lusern är en baljväxt som i allmänhet innehåller mer protein än vanligt hö, hösilage eller ensilage.

När hästen behöver extra tillskott av protein, är det lämpligt att täcka proteinbehovet med lusern. Lusern finns både som pellets eller hackad strå. Ofta tillsätts melass till lusernen, kanske mest p.g.a. att lusern har en lägre sockerhalt än gräs och därmed inte riktigt lika smakligt som vanligt gräs, men även när produkten pelleteras blir melassen ett bra bindemedel mot damm. Om inte melass används, väljer man att blanda i olika typer av olja i fodret. Ibland väljer man att ha både melass och olja. Kolla på förpackningen, så att du väljer rätt till din häst.

Det som skiljer pellets och strå åt är egentligen längden på strået. Vill man ge hästen ökad tid att tugga och extra fibrer för matsmältningen, på grund av en i övrigt låg mängd grovfoder i foderstaten, bör man välja hackad strå. I pelletsform tillför inte lusern mycket struktur på grund av att grödan malts ner till mycket små bitar och ät-tiden blir lika kort som för kraftfoder.

Lusern hackad strå

En mängd olika lusern hackad strå erbjuder butiken.
Klickar du på bilderna, kan du läsa vad leverantörerna berättar om sina produkter.
Mer info om produkterna kommer också här på sidan.

KRAFFT Lusern hackad strå med 10 procent melass

KRAFFT Lusernhack 20 kg med 10% melass

KRAFFT Lucerne Chopped är den enda lusernhacket i butiken som innehåller 10 % melass men ingen olja. Produkten är på 20 kg och priset är 259 kronor.

Tryck på länken för att läsa mer om produkten >>

Equsana Alfa Omega 20 kg Lusernhack med olja

Equsana Alfa Omega 20 kg - Hackad lusern med tillsats av både soja- och linfröolja

De tillsatta oljorna ger en helt dammfri produkt och tillför värdefull energi i en form som inte stör PH-balansen i tarmen. Kombinerat med lusernens nästan obefintliga innehåll av socker och stärkelse gör Equsana Alfa Omega till ett mycket skonsamt foder och rekommenderas exempelvis till hästar med tendens till fång. Linfröoljan är rik på Omega-3- och Omega-6-fettsyror vilka har en positiv effekt på hästens päls, hull och välmående. Fodra Equsana Alfa Omega som enda grovfoder eller komplettera med hö eller hösilage.

Equsana Alfa Omega innehåller precis som namnet förtäljer olja, nämligen sojaolja. Produkten är på 20 kg och det rekommenderade priset är 259 kronor.

Havens Mix, 15 kg

HAVENS Mix - En mix av lusern, timotej och linfrö

Havens MIX består av torkad timotej, torkad lusern, linfröolja, linfrökaka,  samt monokalcuimfosfat, -råvaror av finaste kvalitet. Rik på protein och fibrer. Helt melassfri.

Priset för Havens Mix är 256 kronor och säcken innehåller 15 kg.  (Beställningsvara)

NATURAL LUCERNE, 15 KG

NATURAL LUCERNE är en naturlig källa för protein, energi och lysin till din häst, särskilt till avelshästar, växande hästar, hästar i träning eller som topping för extra tuggtid.

NATURAL LUCERNE består av snittad lusern tillsatt olja, produkten har ett mycket lågt innehåll av stärkelse.

NATURAL LUCERNE kan med fördel ersätta kornmängden helt eller delvist, så att den samlade fodermängden får ett minskat innehåll av socker och stärkelse. Genom att blanda den snittade lusernen med foderrationen ökas volymen och tuggtiden blir längre. Det betyder att din häst äter längre, spottproduktionen bliver högre och därmed får hästen en bättre matsmältning och känner sig mer mätt.

INNEHÅLL:
Näringsinnehåll: Pr. 100 g. Torrt innehåll 90 % Råprotein 12,6 % Råfiber 30,6 % Råaska 2 % Råfett 10 % Stärkelse 2 % Calcium 19,8 g / kg Fosfor 2,3 g / kg Magnesium 1,5 g / kg.

Lucern TS-halt 90% Råproteinhalt i % av ts 12,6 Smältbart protein för Häst g/kg ts 87 Smältbart Protein för Häst g/kg 78,3

Priset för Natural Lucerne, 15 kg är 219 kronor

Hackad lucerne i 20 kg förpackning utan melass eller olja

RUMILUS 20 kg - Lusernhack helt utan tillsats

Denna kompakta hetluft torkade lusern kommer från Désialis i Frankrike.
Lusernen är finhackad och innehåller INGA tillsatser, varken olja eller melass.

Detta gör produkten användbar för alla typer av djur, inte bara hästar alltså! Ge det till hönsen nu i höst, när det inte finns så mycket grönt att tillgå. Äggen blir som på sommaren, jättefina med guldfärgade gulor.
Eftersom produkten är väldigt torr, så upplevs produkten som "dammig". Det är inte damm utan grässtråna och frön som är torkade. Vi rekommenderar därför att lusernen vattnas, eller att du tillsätter olja eller melass.

Produkten är mycket hårt pressad, extra buntad med band och tar därför mycket liten plats. Produkten är plastförpackad.

Förpackningen väger 20 kg. Pris; 199 kr  SLUT I LAGER

Varför är det en bild på en höna på säcken?  Jo, för den älskas av hönsen! men är även omtyckt av hästarna.

Producenten Désialis i Frankrike, har två varianter av lusernhack, dels en med melass och en utan melass, d.v.s helt naturell. De säckar som har melass, har en häst som bild på förpackningen. Svenska Foder AB, som är importör av lusernhacket har valt produkten utan melass, den säcken har en höna på förpackningen.

Analyserat innehåll per kg
Råprotein 15,3 %
Växttråd 27 %

Lusernpellets

Om man mal ner lusernväxten och tillsätter någon form av bindemedel, får man en pellets av det hela. Ett sådant bindemedel är melass eller olja. Melass tillsätts ofta, eftersom smakligheten i fodret ökar. Lika vanligt idag är dock att tillsätta olja, vilket också hästarna uppskattar. Om man jämför volymen på ett kilo pellets och ett kilo hackat strå, ser man att det är en väldigt stor skillnad. Har du inte vägt fodret är det därför lätt att underskatta hur stor mängd hackad strålusern man behöver för att få ett kilo.

Om man ger en rejäl giva hö/hösilage och behöver höja proteininnehållet, kan det vara lämpligare att välja pelletsen, då volymen blir mindre. Pelletsen är också betydligt billigare än hackad strå. Om du skall ersätta en del av högivan bör du dock välja hackat strå, för att få den struktur på fodret som hästens tarmar behöver för att kunna arbeta optimalt. Pelletsen ger inte den stimulansen för tarmarna, då den är alltför finmalen.

Spannex Lusernpellets, 25 kg

Spannex Lusernpellets finns på Tungelstaboden

 SPANNEX levererar en svensktillverkad lusernpellets utan melass. Jag har tills nu hävdat att den även innehåller  klöver, då den smältbara råproteinen uppgår till hela 160 gram. Om värdena redan är höga,  d.v.s 160 gram smältbart råprotein, behövs ingen komplettering av klöver. Den lusern som Spannex idag levererar är av den högsta kvalitén, så därför behövs inte produkten kompletteras med klöver.

Spannex Lusernpellets består alltså av pelleterat lusernmjöl med hög råproteinhalt (160 gram) som skördas under kontrollerade former, varmluftstorkas och pelleteras direkt efter skörd. På detta sätt blir det en hygieniskt mycket bra produkt, rik på växttråd.
Den ordinarie högivan kan delvis ersättas av lusernpellets som motsvarar ett mycket bra hö, både vad gäller energi och protein.
Ett kilo lusernpellets plus ett kilo halm motsvarar ca 2 kg hö.

Lusernpellets bör blötläggas innan servering, eftersom den sväller en hel del.

Förpackning; säck 25 kg  Pris; 216 kr 

 

 

Svenska Foder Lusernpellets, 15 kg

Svenska Foders Lusernpellets är på 15 kg och den köper du på Tungelstaboden

Säcken är på 15 kg. Pelletsen har ett högt innehåll av lättsmälta fibrer och är, tack vara sin höga proteinhalt, en utmärkt källa för lysin. Lusernpellets sväller en hel del bör man veta, så det är lämpligt att blötlägga den innan utfordring. Produkten är melassfri, d.v.s. inget socker är tillsatt. Istället är bindemedlet olja.

Pris; 149 kr

 

 

 

KRAFFT Lusernpellets, 25 kg

KRAFFT Lusernpellets, 25 kg

Varmlufttorkad lusern i pelletsform. Tillför fibrer och ger smidig säkring av proteintillförseln. Hög proteinkvalitet och hög andel fibrer, 27%. Bindemedlet i denna pellets är melass, ca 10%.

Säcken väger 25 kg

Pris; 221 kr